De term ‘ mind muscle connection’ heb je misschien al wel eens voorbij zien komen. Het lijkt vaak of je onbewust , op de automatische piloot, je spieren beweegt. Als jij bijvoorbeeld je tas oppakt van de grond gaat dit zo snel, dat het lijkt of dit automatisch gaat. Maar het aan en ontspannen van je spieren wordt aangestuurd door je hersenen.
Je tas oppakken of een gewicht heffen gebeurt dus zeker wel bewust. Je denkt natuurlijk niet na bij heel die beweging, je doet het gewoon, maar je hersenen hebben wel die intentie gehad om de beweging te gaan maken. Het menselijk brein is complex, daar gaan we dan ook niet te diep op in. Waar het om gaat is dat jouw mentale vermogen heel sterk is en als je dit meer bewust gaat gebruiken zul je merken dat je hier meer mee kunt bereiken. Of dit nou in de sport is of op andere gebieden in je leven.

 
 

MIND MUSCLE CONNECTION TIJDENS JE WORKOUT

 

Veel mensen in de sportwereld gebruiken mind muscle connection tijdens hun workouts. Als je in je focus zit en je denkt aan de spier die je aan het trainen bent, kun je meer progressie boeken dan je denkt. Je bent bewust bezig met die spier en je gaat dan vanzelf de oefening meer intensief voelen en uitvoeren. Veel mensen voeren de oefeningen heel snel uit zonder erbij na te denken. Ze zijn dan niet echt bezig met hun training en de spieren die ze willen aanspreken. Uiteraard ligt het aan je doel hoelang je de spieren onder spanning laat staan. Maar over het algemeen is het dus beter voor de mind muscle connection om de oefening langzaam en geconcentreerd uit te voeren.
Als je rondkijkt in de sportschool zie je bijvoorbeeld vaak dat iemand die de bicep curl aan het doen is, kijkt naar zijn bicep bij het uitvoeren. Dit helpt je mind muscle connection. Je kijkt naar de spier die je aan wilt spreken. Er zit wel een verschil tussen het focussen op de beweging of focussen op de spier. Uiteraard is het vooral belangrijk dat je de uitvoering goed doet!

 

TEST WELKE SPIEREN JE ONDER CONTROLE HEBT

 

Je kunt ook testen welke spieren je al echt onder controle hebt. Dit doe je door zonder te bewegen te denken aan een bepaalde spier en die te bewegen. Je ziet soms dat mannen dit doen bij hun borst. Dan hebben zij dus een goede controle over hun borstspieren. Sommige spiergroepen zijn makkelijker dan anderen, bijvoorbeeld je bilspieren. Maar dit kun je dus allemaa trainen door je erop te focussen.
Als jij beginnend sporter bent is het altijd belangrijk te focussen op de uitvoering. Later kun je je focussen op de spier. Tijdens het focussen op de uitvoering, ben je natuurlijk ook al een deel bezig met de spier. Ook heb je verschillende oefeningen, bij een isolatie oefening zoals de bicep curl kun je je makkelijker op die spier focussen. Maar een deadlift zal lastiger zijn omdat je hierbij veel spiergroepen aanspreekt.
Uiteindelijk draait het allemaal op het perfectioneren van de oefeningen en je mindset. Je kunt trainen en eten wat je wilt, maar als je mindset verkeerd is , houdt die je progressie altijd tegen. Mindset is alles, zo ook met je sport. Er zijn mensen die minder talent hebben maar een sterke mindset en die komen dan vaak verder dan iemand met meer talent maar de verkeerde mindset. Focus je erop om een goede mindset te hebben en probeer de mind muscle connection eens uit tijdens je trainingen!

 

Volg je ons al op Instagram & Facebook?
Select your currency
EUR Euro
Free Shipping + Free Gift WORLDWIDE > € 150,-
Hello. Add your message here.