Intermittent fasting, misschien heb je er al wel eens van gehoord? Het is volgens velen een methode die je kunt gebruiken om vet te verliezen en tevens een betere gezondheid te krijgen. De laatste tijd zie je veel meer mensen die dit zijn gaan doen en goede resultaten behalen. Let wel op, dit is geen dieet, maar het is een voedingspatroon. Het is niet goed of fout, voor iedereen werkt weer wat anders. Maar intermittent fasting heeft veel fans en er zijn genoeg mensen die er goede resultaten bij behalen en zich daarbij ook erg fit voelen.

 

WAT IS INTERMITTENT FASTING PRECIES?

 

Bij deze levensstijl vast je gedurende een periode. Het Engelse woord betekent eigenlijk: ‘ vasten met tussenpozen’. Je blijft dus gewoon eten, alleen je hebt ook periodes dat je niks eet. Bij gewoon vasten, krijg je niks meer binnen, dat is hierbij niet de bedoeling. Hierbij kies je dus echt je momenten om te gaan eten. Ook is het niet de bedoeling dat je hierbij minder gaat eten. Je blijft hetzelfde aantal kcal eten, alleen nu in een kortere periode. Je stelt dus zelf vast wanneer je gaat eten en buiten dat tijdskader eet je niks meer en vast je.

 

TERUG NAAR DE OERTIJD

 

Deze theorie of voedingspatroon bestaat eigenlijk al heel lang, maar wij zijn het vergeten. We kunnen in deze maatschappij alles eten wat we willen en wanneer we maar willen. Dit is niet altijd zo geweest natuurlijk. In de oertijd moesten mensen eten verzamelen in de natuur of jagen. Sommige periodes hadden ze genoeg en in slechte tijden moesten ze noodgedwongen vasten.

Ons lichaam is ontwikkeld om goed te kunnen functioneren, maar door verkeerde voeding en vooral een teveel aan suikers kan je lichaam geen vet meer verbranden, maar verbrand het voornamelijk suikers. De insteek van het vasten is dat je dan bijvoorbeeld 12 uur niks meer eet, dus je suikers zijn dan al verbrand en dan kan je lichaam overgaan op vetverbranding. Maar ook tijdens de periodes dat je wel suikers in je lichaam hebt, gaat je lichaam dan sneller over op vetverbranding.

 

NOG MEER VOORDELEN!

 

Je hormoonbalans verbetert sterk! Door langere periodes te vasten maakt je lichaam meer groeihormonen aan, wat zorgt voor meer spieropbouw en ook wordt je lichaam gevoeliger voor insuline. Veel mensen zijn hier niet meer gevoelig voor en hun lichaam maakt dan teveel aan zonder effect, maar het is wel een dikmaakhormoon dus dat komt je proces niet ten goede. Je verbrandt daarbij natuurlijk ook nog eens meer vet door het vasten.

Van veel mensen hoor je ook dat ze zich energieker voelen door het vasten en voor mensen die van het alles of niets zijn, kan dit ook ideaal zijn. Je stelt je erop in dat je bijvoorbeeld na 20.00uur niks meer eet tot de volgende dag laat zeggen 13.00 uur en als je dat weet denk je vaak niet eens meer aan eten.

 

ONTBIJT & 6 KEER PER DAG ETEN

 

Door het vasten eet je niet 6 keer per dag een kleinere maaltijd. Vaak wordt gedacht dat je alleen dan kunt afvallen, maar er zijn geen onderzoeken die uitwijzen dat je dan daadwerkelijk sneller afvalt. Ook niet over de fabel dat je perse moet ontbijten om af te vallen. Voor de één werkt het beter altijd te ontbijten en vaker te eten en voor de ander werkt intermittent  fasting. Maar om af te vallen heeft dit er dus niks mee te maken. Het gaat dus echt om je verbranding op een dag en wat je binnenkrijgt. Dus probeer even los te laten dat je moet ontbijten en dat je minimaal 6 keer per dag moet eten bij het verder lezen.

 

VERSCHILLENDE MANIEREN

 

Het fijne aan intermittent fasting is dat je zelf kunt bepalen wanneer je eet, dus wanneer je jouw timewindow gaat inzetten. Dit is de tijd waarin je dus wel eet. Belangijk is wel dat de periode dat je niks eet minimaal 12 uur duurt. Want daarna komt de vet verbranding op gang. Blijf trouwens wel drinken! Water en thee zijn ideaal, koffie niet teveel en zeker geen alcohol. Er zijn meer manieren hoe je dit kunt doen. Hieronder 3 voorbeeldjes.

ÉÉN MAALTIJD

Hierbij eet je dus maar 1 maaltijd per dag en die bevat dus wel alle calorieën die je nodig hebt.

FAST-5 DIET

Hierbij eet je binnen de 24 uur die je per dag hebt, binnen een tijdsduur van 5 uur per dag. Ideaal zou zijn tussen 15.00 en 20.00 uur s’avonds. Waarom? Ook dit komt weer uit de oertijd, mensen verzamelen en jagen overdag en dan s’avonds kunnen ze eten. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om het bijvoorbeeld van 11.00 tot 17.00 te doen, je kunt gewoon kijken wat jou uitkomt.

OM DE DAG

Hierbij vast je om de dag. Dus de ene dag eet je wel gewoon en de dag erna eet je niks. Zo wissel je dat continue af. Let wel op dat je op je eetdag wel gezond en gevarieerd eet. Als je dan slecht gaat eten, heeft het nog niet veel zin om te vasten.

Je kunt natuurlijk zelf nog meer varianten bedenken! Het gaat er gewoon om dat je langere periode vast. Ben trouwens niet bang dat het slappe gevoel aanhoudt als je begint met vasten, dit verdwijnt al na een aantal dagen, omdat je ghreline productie zich vanzelf aanpast. Het is dus gewoon even wennen!

Volg je ons al op Instagram & Facebook? 

 

Select your currency
EUR Euro
Free Shipping + Free Gift WORLDWIDE > € 150,-
Hello. Add your message here.